Skip links

Μαύρο Τσάι

Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική – Camellia sinensis ή Καμέλια η θεά – Camellia thea). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται.

Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες.

Το τσάι περιέχει σε ποσοστό περίπου 3% το αλκαλοειδές καφεΐνη, όπως και ο καφές. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο παρωχημένος όρος «τεΐνη» όταν γίνεται αναφορά στην καφεΐνη του τσαγιού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια και την αυτή ένωση. Λόγω της ύπαρξης καφεΐνης, η κατανάλωση τσαγιού έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Άλλα κύρια συστατικά του τσαγιού είναι οι πουρίνες θεοφυλλίνη και θεοβρωμίνη, που είναι όπως και η καφεΐνη παράγωγα της ξανθίνης. Το τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, ταννίνες και κατεχίνες, στις οποίες αποδίδεται αντιοξειδωτική δράση.

Ποιες διαφορές έχει το μαύρο τσάι από το πράσινο; Γιατί το ένα είναι μαύρο και το άλλο πράσινο;

Το μαύρο τσάι περιέχει διατροφικά οφέλη, λόγω της οξείδωσης του. Κάτι που δε συμβαίνει στο πράσινο τσάι, το οποίο ναι μεν έχει παρόμοια διαδικασία, αλλά όχι οξείδωση. Φυσικά, το πράσινο τσάι με τη σειρά του έχει τα δικά του πολλαπλά οφέλη, καθώς είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή (πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά).

Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό στον κόσμο με την περισσότερη κατανάλωση, μετά το νερό.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι:

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από ένα και μοναδικό φυτό, το Camellia sinensis, αλλά οι διαφορετικοί τρόποι συγκομιδής και επεξεργασίας του φυτού παράγουν διαφορετικούς τύπους τσαγιού.

Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα μαύρου τσαγιού περνούν από μια διαδικασία μαρασμού, έλασης και οξείδωσης.

Η οξείδωση εμφανίζεται όταν τα φύλλα παραμένουν εκτεθειμένα στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ένζυμα διασπούν τα χημικά μέσα στα φύλλα, δημιουργώντας το καφέ χρώμα τους και την οσμή τους.

Το μαύρο τσάι μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη με το πράσινο τσάι. Ωστόσο, πολλές μελέτες εξέτασαν ειδικά το μαύρο και πώς η διαδικασία οξείδωσης μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Το τσάι περιέχει:
αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, της θεοφυλλίνης και της θεοβρωμίνης

αμινοξέα

υδατάνθρακες

πρωτεΐνες

χλωροφύλλη

αλουμίνιο

μέταλλα και ιχνοστοιχεία

πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην οσμή και τη γεύση του

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα του μαύρου τσαγιού οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ενώσεις που προστατεύουν τα φυτά από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα επιβλαβή παθογόνα που προκαλούν ασθένειες.

Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος πολυφαινόλης. Εμφανίζονται σε σταφύλια, κόκκινο κρασί και άλλα τρόφιμα.

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα των πολυφαινολών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από αλλαγές που οδηγούν σε ασθένειες.

Τρόπος παρασκευής: 1-1,5κ.γ. σε 1φλ. Νερό

Χρόνος βύθισης: 3-5λεπτά

Θερμοκρασία νερού: 80 C

Αφήστε ένα σχόλιο