Skip links
HAUSBRANDT TRIESTE 1892

Η γεύση μιας υπέροχης ιταλικής ιστορίας

Η ιστορία του Ηausbrandt… Τεργέστη 1892. Μια πόλη που είναι το κέντρο του εμπορίου, της μόρφωσης και της ιστορίας. Στο τέλος του 19ου αιώνα, η Τεργέστη ήταν η πρωτεύουσα της θάλασσας. Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας κάποια χρόνια πριν την είχε μετατρέψει σε στρατηγικό σημείο εμπορίου για όλη την αυτοκρατορία της. Ήταν μια πόλη φτιαγμένη στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και στον πυρήνα των εξελίξεων, με πληθώρα αγαθών αλλά και ιδεών. Η λογοτεχνία, οι τέχνες, η μουσική και ο καφές, θα γίνουν συνώνυμα της πόλης αλλά και το πεπρωμένο της.

To 1831 κιόλας η πόλη ήταν η έδρα του “ASSOCIAZIONE CAFE TRIESTE” (TRIESTE COFFEE HOUSE ASSOCIATION), του τρίτου οργανισμού μετά το Αμβούργο και το Άμστερνταμ. Σκοπός του ήταν, όχι μόνο να προστατέψει τα συμφέροντα των εισαγωγέων και των εμπόρων καφέ, αλλά να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν και καινούργιες δραστηριότητες.

Ανάμεσα στα μέλη του ήταν και ο HERMANNIO HAUSBRANDT, ένας οξυδερκής και πεφωτισμένος επιχειρηματίας που έμελλε να αφήσει οριστικά την σφραγίδα του στην ιστορία του καφέ. Ήταν ένας πρωτοπόρος που κατάφερε να συνδυάσει την υπερηφάνεια της παράδοσης με μια μοντέρνα οπτική της βιομηχανικής παραγωγής.

Το 1892 ιδρύει την «PRIMA TOSTATURA A TRIESTINA DI CAFFE», την πρώτη εταιρεία καβουρδίσματος καφέ στην Τεργέστη και βγάζει στο εμπόριο τον πρώτο καβουρδισμένο καφέ, έτοιμο προς κατανάλωση, ενώ όλες οι οικογένειες της εποχής αγόραζαν και έψηναν πράσινο καφέ στο σπίτι όπως τον προτιμούσαν. Ήταν μια πρωτοπόρος στρατηγική κίνηση της εποχής, βασισμένη σε τρία στοιχεία: Τεχνολογική καινοτομία, χρησιμοποιώντας την πρώτη μηχανή ψησίματος του καφέ με ηλεκτροκινητήρα και το μοναδικό σύστημα «Grevenbroich» που επιτυγχάνει τέλειο καβούρδισμα. Δημιουργία συστήματος ψύξης του καφέ που εγγυάται ότι ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές θα κρατήσει τα αρώματα του και τέλος ένα σύστημα αποτελεσματικής διανομής, με άμεση και ταχεία παράδοση, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Όλα αυτά μαρτυρούσαν ότι o H.HAUSBRANDT εγγυόταν υψηλή ποιότητα, αλλά τον οδηγούσαν να επενδύσει τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και στον επαγγελματισμό που αυτός συνεπαγόταν.

O Martino Zanetti, νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας από το 1988, θέλοντας να τιμήσει την παράδοση της εταιρείας, τον τόπο και την χρονολογία ίδρυσης της, την μετονόμασε σε «ΗΑUSBRANDT TRIESTE 1892». Τα δύο εργοστάσια στην “Nervesa Della Battaglia”, στα περίχωρα του Treviso είναι σήμερα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (από σιλό συλλογής και επιλογής πράσινου σπυριού, μηχανήματα δημιουργίας χαρμανιών, καβουρδίσματος και συσκευασίας), διασφαλίζοντας πως όλα τα στάδια πορείας του καφέ γίνονται με μεγάλη φροντίδα, σημασία στην λεπτομέρεια και αφοσίωση στην τελική ποιότητα.

Η ΗΑUSBRANDT βεβαίως εστιάζει το ενδιαφέρον της και στην πρώτη ύλη. Γι’ αυτό τον λόγω και συνεργάζεται με τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κένυα, οι χώρες της κεντρικής Αμερικής, το Μεξικό και η Τζαμάικα, καθώς επίσης είναι και η μοναδική εταιρεία στον χώρο που διαθέτει ιδιόκτητες φυτείες καφέ στον Ισημερινό με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης. Φτάνοντας στην Ιταλία οι καλύτερες παρτίδες, υφίστανται μια αυστηρή επιλογή, χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό έλεγχο ποιότητας που ονομάζεται «Διχρωματικός Οπτικός Διαχωρισμός». Μόνο οι κόκκοι που θα περάσουν αυτόν τον αυστηρό έλεγχο θα οδηγηθούν για καβούρδισμα, από ικανότατους τεχνίτες με αξεπέραστη τεχνογνωσία. Στο τελικό στάδιο, αυτό της συσκευασίας, ο καφές ασφαλίζεται σε κενό αέρος χρησιμοποιώντας τα καταλληλότερα υλικά, έτσι ώστε η ΗAUSBRANDT να εγγυάται την μέγιστη διατήρηση των προϊόντων της.

Το όνομα HAUSBRANDT ανήκει στους leaders της Ιταλικής Βιομηχανίας Καφέ και έχει καταφέρει να έχει ηγετική παρουσία στην Βόρεια Ιταλία, να είναι № 1 στην νότιο Γαλλία (Monaco, Nice, κλπ) αλλά και να έχει δυναμική παρουσία σε δεκάδες άλλες χώρες. Όλη η γκάμα του οίκου Hausbrandt διακρίνεται για τα υψηλά standards ποιότητας τόσο όσον αφορά τον καφέ espresso όσο και τα συναφή προϊόντα (σοκολάτα ζεστή και κρύα, λευκή σοκολάτα, τσάι, ice tea κλπ).